Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите са доволни от количеството и цените на меда тази година

мед
Снимка: БГНЕС

40 производители на мед, пчелни продукти и инвентар участват в 14-я Фестивал на меда, който беше открит на 29 август в Несебър.

Развитието и финансирането на пчеларството бяха темите,обсъдени на национална конференция, която беше част от програмата.

В конференцията се включиха евродепутатът Мария Габриел и министърът на земеделието Десислава Танева.

Подготвя се първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони, в която ще бъде предложена мярка за производителите на медоносни култури, които ги предоставят за пошуване на пчелни семейства, заяви министър Танева:

Това ще е за първи път в българска програма за развитие на селските райони. Надявам се след одобрението догодина в обхвата на директните плащания те да могат да се възползват и от това. Очакваният ефект е подкрепа за пчеларството.

Евродепутатът Габриел пояси, че голямата цел е продължаване на двугодишния мораториум за ползване на пестициди, който изтича през декември:

До 30 септември да реагират с анализи всяка една от страните членки и самите пчелари в тях, за да дадем факти на Европейската комисия, че тази двугодишна забрана е довела до положителен резултат и мораториума да продължи.

Тази година производителите са доволни от количеството и цените на меда, а Фестивалът на меда ще продължи до 7 септември в Несебър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна