Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият шеф на "Фолксваген" Матиас Мюлер се среща с американски адвокати

След като автомобилният гигант "Фолксваген" призна, че е оборудвал 11 милиона превозни средства от редица марки в света със софтуер, с който се занижават реалните показатели за отделените вредни газове, сега американски адвокати държат да получат пълната документация на всички продадени в САЩ коли, показателите на които са нарушавали федералните екологични норми.

Новият шеф на концерна, който досега отговаряше за спортните модели „Порше“ – Матиас Мюлер, е изправен пред трудната задача да извади на показ пред германската общественост и потребители междинния доклад от разследването на скандала и да се срещне с представителя на американска адвокатска кантора Джонс Дей.

Американците държат да получат пълната документация за продадените в САЩ коли от сериите, които са били със софтуер, който манипулира стойностите на отделяните вредни газове, тъй като скандалът тръгна от разкрития на тяхна организация. Така адвокатите ще защитават правата не само на клиентите си, но и на държавата за нарушени екологични норми.

На срещата с американците ще присъства и министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл, тъй като провинцията има свое дялово участие в автомобилния концерн.

Над 11 млн. автомобила са засегнати от скандала. 2,1 млн. автомобила "Ауди" в света са оборудвани със софтуера, който позволява на „Фолксваген“ да манипулира количеството на вредни емисии. От тях около 1,42 милиона автомобила са продадени в Западна Европа, като 577 000 са в Германия и почти 13 000 са в САЩ, призна говорител на "Ауди".

Засегнатите модели на "Ауди" включват моделите А 1, А 3, А 4, А 5, А 6, ТТ, Кю 3 и Кю 5.

Чешката автомобилостроителна компания "Шкода" обяви, че 1,2 милиона от нейните коли в световен мащаб, произведени преди време, са били оборудвани със софтуера, манипулиращ резултатите от екотестовете.

След реакциите в света „Фолксваген“ е заплашен не само от срив на акции и авторитет, но и от изплащане на милиарди евро обезщетение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна