Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р К. Рамър: Скандалът с вредните емисии ще накара компаниите да инвестират повече в електромобили

| обновено на 03.10.15 в 12:27

Механизмът за измерване на вредните емисии от автомобилите ще се промени, прогнозира пред "Хоризонт" председателят на Съюза на вносителите на автомобили в България Стоян Желев. По думите му, заради високите европейски изисквания, автомобилните компании буквално са "изцедили" възможностите на дизеловите двигатели:


Преди 3 години демонстрираха в една лаборатория. Сложиха напълно бял филтърен лист пред Евро-5 и Евро-6 ауспух. По цвета на това, което остана след 5 минути работа на двигателя, едното беше леко сивеещо на Евро-5, а на Евро-6 беше напълно бяло, но това е само една част от емисиите, да ги наречем саждите. Скандалът, който сега се развихря не е просто така, защото някой иска много да спечели, защото целите, които си поставя пред автомобилните производители са наистина много трудно достижими.

Скандалът с вредните емисии ще накара компаниите да инвестират все повече в електромобили и хибриди, прогнозира д-р Кристиян Рамър от базирания в Майнхайм Център за европейски икономически изследвания. Д-р Рамър е сигурен, че скандалът ще доведе до трусове в икономиката на Германия, но в никакъв случай няма да се стигне до рецесия:

Проблемът е, че в момента автомобилната индустрия се променя. Основните пазари като Китай например не са в добро състояние. Заедно с този проблем Фолксваген ще трябва да изхарчи милиарди, за да отстранят щетите върху потребителите и техните автомобили. Освен това компанията трябва да плати доста голяма глоба, което означава, че в средносрочен план тя ще има по-малка възможност да инвестира в нови технологии и в подобряване на настоящите параметри на автомобилите си. Мисля, че това ще струва десетки милиарди на компанията. Като се има предвид, че тя е най-големият производител на автомобили в Германия, със сигурност ще има ефект и върху цялата икономика. Въпреки това не мисля, че ще се стигне до рецесия или други подобни много негативни сценарии заради този скандал.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна