Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един роман за раздвоената човешка природа

БНР Новини

„Без кръв” е сравнително нов роман. Издаден е в Италия през 2002 г. Авторът му Алесандро Барико, който през последните години получи цяла поредица от италиански и френски литературни награди, е познат в България преди всичко с романа си „Коприна”, чиято радиодраматизация излъчихме в лятната ваканционна програма на Радиотеатъра.

Алесандро Барико„Без кръв” разказва една история, която може да се случи навсякъде под слънцето и по всяко време, въпреки че на пръв поглед изглежда конкретна и дори регионална. Съвсем малко обаче трябва да навлезем в действието, за да се почувстваме участници в нея, на каквито и географски ширини да се намираме. За разлика от екзотично-философско-сенсуалната проза на „Коприна”, тук не мекотата на битието, а неговата суровост, грубост и примитивизъм са в центъра на изображението. Романът е построен в 2 големи епизода и в различната времева плоскост на всеки от тях Барико буквално развихря една свирепа драма, стигаща до трилър, като същевременно успява да направи хомогенна романна действителност от темата за отмъщението, темата за ценете на кръвта и съспенса с мекотата на поезията.

Режисьор на нашата продукция е Мария Нанчева. Актьорският състав включва Мария Каварджикова, Атанас Атанасов, Валентин Ганев, Николай Антонов, Веселин Мезеклиев и Димитър Живков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени