Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато спасяваме един човек, спасяваме цяла вселена

Проф. Владимир Пилософ
Снимка: БГНЕС

Когато спасяваме един човек, спасяваме цяла вселена, каза в „Хоризонт до обед“ проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация, член на експертния съвет на „Българската Коледа“:

Представете си за колко вселени става въпрос, ако всеки от нас помогне, макар и с малко. От една страна ние трябва да се учим да го правим това нещо. Хората реагират, но важната задача е ние да ги убедим, че тези средства ще бъдат използвани действително по предназначение, да има много сериозен отчет и контрол за използването на тези средства. Тогава хората ще бъдат по-склонни и дори с удоволствие и удовлетворение биха давали своята лепта, за да помогнат на децата.

Решаването на някои проблеми в областта на детското здравеопазване минават именно чрез построяването и наличието на Национална детска болница, каза още проф. Пилософ.

Според него, преди да се инвестира в скъпо оборудване за да едно отделение в дадена болница, трябва да се докаже, че то наистина е необходимо. Той уточни:

Ние ще подготвим съответни въпроси, с които ще уточним някои неща – колко пациенти минават през даденото звено, какъв вид обслужване има и т.н. Тоест, такива показатели, които представят потока, обема на пациентите, които минават през даденото отделение, а от друга страна качеството – тежестта на състоянието на тези пациенти, защото е разумно да се помага най-вече там, където минават по-големият брой пациенти.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!