Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Ангелов: Близо два пъти над нормата е замърсяването на въздуха заради мъглите

Снимка: БГНЕС

Когато хората купуват нискокачествени въглища, те купуват повече, но и на практика замърсяват повече, а няма по-голям ефект от гледна точка на отопление. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички“ експертът Иван Ангелов, директор на Дирекция "Опазване на чистотата на въздуха" към Министерството на околната среда и водите.

Според статистиката повече от половината български домакинства използват твърди горива за отопление, което значително повишава замърсяването през зимата, поясни още Ангелов и допълни, че този вреден ефект може да се намали с до 40 на сто, ако се използват сухи дърва за огрев:

Тези хора, които се отопляват на дърва, могат да използват сухи дърва – това значително намалява емисиите на вредни вещества не само на фини прахови частици, а при това те са с по-високо енергийно съдържание, защото не се налага да се изпарява естествената влага, която се съдържа в тях. 

Тези хора, които се отопляват на въглища, е добре да се запасяват с по-високо калорични въглища, защото тези въглища имат по-ниско съдържание на сяра и на пепел.

Близо два пъти над нормата е замърсяването на въздуха в населените места към момента заради мъглите, подчерта още експертът от Министерството на околната среда и водите.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!