Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за вятър и студ в последния ден от годината

Жълт код за ниски температури и силен вятър е обявен за последния ден на 2015 година. 

В Западна и Централна България кодът е в сила заради опасно ниски температури, които през цялото денонощие ще са отрицателни. В 8 области на Източна и Южна България ниските температури ще са придружени от бурен вятър, който ще засилва усещането за студ. Това са областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска. В тези области силният северен вятър ще бъде със средна скорост около 10-14 м/сек и пориви до 18-22 м/сек.

Довечера вятърът ще отслабне. Навръх Нова година ще бъде ясно и студено, с температури между минус 8° и минус 3°.

В планините е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен североизточен вятър и с него застудяването ще продължи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра около минус 14°. 

Условията за туризъм в планините не са подходящи въпреки слънчевото време, предупреди пред "Хоризонт" дежурният в Планинската спасителна служба Иван Драгошинов:
Минусови температури и едно движение по ски пистите са предпоставка за измръзване, тъй като организмът чувства тази температура още по-ниска, когато има движение. Така че днес който излиза в планината, нека да е много добре облечен, много добре да предвиди маршрута си. Друг момент е, че всички пътеки са заледени. Хубаво е всеки да си носи щеки. Нашите препоръки са, днеска много внимателно, ако не се налага, да не се излиза в планината или в ниската част, където няма сняг и няма заледяване на пътеките.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна