Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстьо Петков: 2016-а няма да бъде преломна година за икономиката

Снимка: БГНЕС

Настоящата година ще бъде осмата година от втората Голяма депресия, в която въпреки очакванията едва ли ще настъпи обрат от застой към растеж. Независимо от оптимистичните и бодри изказвания очаква се, че 2016-а година ще повтори резултатите на предишните две. Това мнение застъпи в предаването "12+3" проф. Кръстьо Петков. По думите му, годината няма да бъде преломна, защото е спрял моторът на растежа – инвестициите и увеличението на заетостта:
 

Българските доходи, на фона на случващото се в Европа, дори по време на криза, изглеждат замръзнали и никой не прави опит да размрази този компонент на макроикономиката, за да може чрез заплати, пенсии и потребление да се даде още един тласък на икономиката.

Увеличението на минималната работна заплата е добра стъпка, но то се отнася до по-малко от една шеста от работещите, подчерта Петков:

В България минималната заплата играе особена, двояка роля. Номинално се знае колко е и колко хора трябва да я получават, но още два до три пъти толкова получават минимална работна заплата, без това да се отразява във ведомостите. Двойното счетоводство продължава да съществува.

За намаляване на сивия сектор проф. Петков препоръча по-добър контрол върху данъчните плащания и постепенното преминаване от плосък към прогресивен данък, което според него би увеличило притока на пари към държавния бюджет и ще ни извади от незавидното положение да разчитаме предимно на косвените данъци.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени