Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренета Инджова: Или всички в съдебната система да застанат зад Лозан Панов, или да дойдат генералите

Снимка: Ренета Инджова

Или всички в съдебната система да застанат зад Лозан Панов, а не 145 съдии, или трябва да дойдат генералите.  Известно е, че генерали няма. Затова ние ще загубим политическото и общественото време в анализирането на скандала във Висшия съдебен съвет.  От тук нататък ние трябва да възстановим тъканта на обществената ни система, която е изпепелена.


Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “СЪботаж“ Ренета Инджова по повод прекъсването на заседанието на Висшия съдебен съвет по време на обсъждането на казуса "Яневагейт“ заради есемес до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, изпратен от премиера Бойко Борисов. Текстът на съобщението беше следният: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме".

Едно и също нещо тече и във ВСС и в медиите. Логиката, която следват нашите театрали, е следната - щом се види, че се нагнетява обществената  обстановка, веднага се започват едни скечове и укротяване на обстановката. Няма никаква разлика между спектакъла ВСС и “Панорама“, която гледахме снощи. В присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева се появиха едни спокойни господа – кой професор по избори, а всъщност говори за бежански проблем, кой професор по гражданско право, а ни анонсира, че неговата организация е обявила искане за оставка на правителството. Специалистът по европеистика казва, че не знае какво да се прави с европейските проблеми, които са ни захлупили. Така всички са в един такъв строй – да мине времето, “Панорама“ да просъществува,всеки да го видят, че се е появил на телевизията, обясни още Инджова.

Спектакълът, разигран във ВСС, беше един от най-скандалните неща, които са ми се случвали напоследък, беше категорична Люба Кулезич:

Аз съм се явявала пред този ВСС и съм видяла очите на повечето от тези хора. Видяла съм чиновническите и страхливи очи на тези хора - как те се крият зад закона, за да си придават важност и да правят ужасяващи неща, под маската на завеждащия Етичната комисия. Ужасяващото нещо в случая беше, че прокурорът Светлозар Костов беше погнат с дисциплинарки, само защото не беше удобно на една конюнктура, свързана с политико-криминални интереси зад завесата. Той дойде в моето покойно предаване На светло с Люба Кулезич“ и този човек беше погнат  с дисциплинарки от същия този ВСС, който стана на крака на нахлуващия с ръка в джоба министър-председател. Той нахлу яростен и непоканен и какво се разбра? Той влезе като човек, на когото те дължат нещо. Това е скандал!

Спектакълът във ВСС, на който станахме свидетели, е безпрецедентен. Това показа, че сме на ръба. Министър-председателят Бойко Борисов забрави всяка предпазливост и отиде след като беше пускал есемеси на Лозан Панов, за да му каже – наблюдавам те, за да го притисне. Днес стана ясно, че  Яне Янев, който изпълнява ролята на съветник на г-н Борисов, е пуснал този есемес. Първото лице в множествено лице, което е в съобщението, доказва, че човек от ВСС е написал есемеса. Яне Янев е много близък с Димитър Узунов във ВСС. Те са от един край. Узунов препраща на Янев, за да не се допусне след Яневагейт“ връзка между Узунов и Борисов, защото Владимира Янева и Румяна Ченалова споменават името на Димитър Узунов като един от хората на премиера в този съвет. Борисов препраща на Лозан Панов, за да му запуши устата, но този човек, въоръжен със силата на своя ранг, неопетнен от задкулисни връзки, прави най-простото нещо – показва този есемес и това изиграва ролята на взрив. Всичко става ясно – окупирана е съдебната власт.

Целият свят се намира в ситуация на армагедон – последната битка между мрака и светлината, преди да свърши света, обясни метафорично още Кулезич:

България преживява тази битка по един много специфичен начин. Светът преживява своя глобален избор между силата и тъмнината, а ние нашия локален избор между доброто и злото.

Сайтът “Биволъ“ е решен да съди председателя на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров заради недопустими клевети. Това обясни в ефира на “Хоризонт“ Асен Йорданов от сайта:

Ясен Тодоров е едно от замесените лица в разговорите между двете магистратки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Неговото име се спряга като едно от действащите лица около задкулисните действия, свързани с т.нар. “опраскване“ на Владимира Янева. Като замесен в тези разговори той трябваше най-малко да замълчи около цялата ситуация със записите. Той си позволи да влезе в директни обиди и клевети срещу екипа на Биволъ“. Той ни нарече рекетьори. Аз не знам какво му дава основание да употреби такава квалификация.

Авторитетната световна организация CPJ със седалище в САЩ изпрати писмо лично до премиера, президента, до всички еврокомисари и Съвета на Европа, в което остро осъди действията за унищожаването на Биволъ“ - клеветническата кампания и натискът срещу журналисти. Ясен Тодоров се демаскира като лице, участник в кампанията срещу Биволъ“, за което със сигурност ще бъде съден, независимо че е член на ВСС и председател на Етичната комисия.

Интервютата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!