Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Международният ден за безопасен интернет

| обновено на 09.02.16 в 09:42

По повод днешния Международен ден за безопасен интернет Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет, каза в "Преди всички", че според проучванията децата са в интернет от все по-ранна възраст с мобилно компютърно устройство и родителите и учителите са тези, които трябва да им обяснят, че интернет всъщност е съвсем реален свят:

И най-бедните семейства осигуряват на своите деца компютърни устройства. Родителите осъзнават, че за развиването на дигитални умения у децата информационните технологии в днешно време са изключително важни и ценни за по-нататъшното им развитие. Това, което на децата им липсва е именно житейският опит, който родителите и учителите могат да дадат, а именно, че интернет фактически е това, което потребителите правят в него, съдържанието там в много случаи е неточно, понякога е направо фалшиво и подвеждащо. На децата трябва да им се обясни, че това е реален свят с реални хора и там също има злонамерени хора, да проверяват всяка информация, да се съмняват във всеки нов контакт, който се появи - дали е действително този, за който се представя. На това ние учим децата през т.нар. "програма "Кибер скаут", с която през 2015-а година направихме обучение в пет области в страната, а сега предстои да минем през още шест области. Това са деца от 5-и – 6-и клас, които обучаваме как да бъдат помощници и съветници на свои връстници, така че при инцидент или проблем в интернет детето да знае към кого да се обърне за съвет и помощ.

В Плевен Международният ден за безопасен интернет ще бъде отбелязан с представяне на проект, насочен към родители и деца. Целта му е да бъдат предпазени подрастващите от посещения на сайтове с нецензурно съдържание и от опасни контакти, поясниха организаторите. Проектът обединява усилията на партньори от седем европейски държави, а у нас той се реализира от плевенското сдружение "Учебна работилница Европа". Пенка Спасова от сдружението обясни, че в рамките на проекта ще бъде създаден форум за родители:

Как да разговаряме с децата си? Какво представлява секстингът? Какви са опасностите? Как можем да предпазим децата? Имаме ли защитни филтри на компютъра вкъщи? Можем ли да проследяваме къде влиза нашето дете? С кого има контакт? Колко пъти на ден? Каква информация получава? Откъде я получава?

Интервюто с Георги Апостолов може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени