Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят на Свети Валентин - празникът на влюбените

Снимка: БГНЕС

Католическите страни празнуват на 14 февруари Деня на Свети Валентин, популярен и като Деня на влюбените. Празникът се отбелязва във все повече страни извън католическата общност, като на този ден, посветен на католическия светец Валентин, влюбените могат да изразят чувствата си с картички, бонбони или цветя.

Световноизвестна компания за банкови карти изработи "любовен индекс" след тригодишно изследването в над 200 държави в  периода между 11 и 14 февруари. Става ясно, че, когато става въпрос за Свети Валентин, притежателите на банкови карти отхвърлят онлайн пазаруването и в световен мащаб 90% от клиентите купуват подаръка лично.

Потребителските разходи преди празника се увеличават с 22%, като в Южна Америка и в Съединените щати хората предпочитат да са в ресторант, докато в  азиатско-тихоокеанския регион, Европа и Близкия Изток приоритет е празнуването в хотел. Има лек спад в продажбата на цветя и картички, с изключение на латиноамериканците, а в Близкия Изток се регистрира впечатляващ ръст на покупките на картички.

По повод Деня на влюбените столичната организация на младежкия Червен кръст организира антиСПИН кампания под наслов "Обичай безопасно".Пред Народния театър на стационарен пункт - работилница минувачите ще имат възможност да си изработят картички и гривни с послания. Там ще бъде монтирана и Стена на любовта, на която всеки ще може да остави лично послание. В  специално изработена от доброволците рамка за снимки всеки желаещ ще може да се фотографира сам или с любимия човек. 

В неделя вечерта за втора поредна година влюбени ще пуснат фенери от моста до НДК.

По повод 14 февруари Драматичният театър в Габрово ще представи Уроци по флиртуване. В 7 часа тази вечер театърът ще отвори врати за влюбените, като двама души ще могат да влизат с един билет, но само, ако могат да докажат на входа взаимната си обич.

Домакините ще ги посрещнат на свещи, разкри директорът на театъра Невена Митева:
Публиката може да си прави любовни ретроснимки в сърца. Ще им гадаят какво любовно бъдеще ги очаква, разни амурчета ще ги преследват, а във фоайетата на театъра ще звучи музика, ще има свещи.

В залата всеки ще избере мястото си - в сектора на привържениците на празника на виното или в този на влюбените. От комедийния спектакъл "Един Джаксън в повече" пък публиката ще научи повече за флирта, а след представлението празникът ще продължи с музика, театрални импровизации и шампанско. Влюбен мъж ще предложи на половинката си и така ще направи зрителите свидетели на любовта им.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна