Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват засилени проверки за съдържание на пестициди в пресните плодове и зеленчуци

| обновено на 11.03.16 в 17:00
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните започва засилени проверки за съдържание на остатъчни количества от пестициди в пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни. При съмнение ще бъдат вземани проби и от продукти с произход Европейски съюз.   Мониторингоят период е от 10 март до 13 май.

Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ Антон Величков от БАБХ по повод започналите проверки за пестициди в храните. Анализ в БАБХ е показал, че в този период у нас ще влязат 5 вида продукти, които не влизат под обхвата на задължителен официален контрол, уточни той:

Количеството от тези продукти, което влиза в страната, е голямо. Става дума за домати, краставици, праскови, кайсии и череши с произход от трети страни. Тези продукти не попадат под обхвата на официалния контрол, задължителен по регламент, който трябва да се извършва на граничните пунктове.

Пробите ще се вземат на граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово, където има и изградени лаборатории, изтъкна Величков. След като пробата бъде взета, камионът може да продължи към предназначението си, но митницата не освобождава стоката, преди да са готови резултатите и  тя не може да бъде разтоварена, уточни той.

Ако се окажат наличия на пестициди, тази пратка се унищожава за сметка на вносителя.

Величков коментира издадените от БАБХ разрешения за използване на неоникотиноидни пестициди, срещу което се обявиха пчелари и производители на мед:

Наблюденията, които правим  ежегодно по отношение на вредителите, заради които ние дадохме това разрешение, временно, сочат, че през последните години – след влизането в сила на забранатарязко се e увеличила популацията на тези вредители. Това са телен червей при слънчогледа и сивия царевичен хоботник при царевицата и слънчогледа. Това са вредители, които са изклрючително трудни за контролиране и ако няма адекватни мерки срещу техният контрол, тяхната популация без никакъв проблем се разраства.

В самата заповед има доста конкретни неща, по отношение на контрола за това как ще бъдат използвани тези продукти. Със заповед на изпълнителния директор, ще бъде възложено на областните директори по безопасност на храните, в тези региони, защото разрешението не е за цяла България, да бъде извършен контрол по време на сеитбата на тези семена, които са третирани с тези два продукта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна