Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканци и демократи очакват с нетърпение предварителните избори за номинация за президент в Охайо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската общественост следи с внимание предварителните избори за номинация за президент на САЩ в Охайо. Мястото е важно, тъй като щатът се определя като минивариант на САЩ. Географски Охайо е разпределен на няколко области, които гласуват по различен начин, характерен за определени части на Америка. Поради тази причина там се тестват маркетингово и много продукти. Кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков посети щата преди предварителните избори, за да проучи обществените нагласи там и разказа:

Не сме предполагали, че мнозинството републиканци ще подкрепят Донълд Тръмп и неговите разединяващи послания. Имаме да извървим дълъг път по време на този процес. Аз все още твърдо вярвам, че Донълд Тръмп няма да е нашата номинация, заяви дни преди предварителните избори в Охайо председателят на републиканците в щата Мат Борджъс. Той не иска да се отъждествява с Тръмп, но ако все пак милиардерът събере най-много делегати, той би застанал зад него.

За момента Тръмп води в допитванията, но висшите партийни ешелони правят всичко възможно да се разграничат от него. Според Борджъс Тръмп не е достатъчно консервативен:

Когато говорим за консерватизъм, става дума за хора, според които правителството не е решение на всеки проблем. Донълд Тръмп говори в полза на програми на правителството. Той твърди, че "Обамакеър" може да се промени в положителна посока с помощта на публични методи. Той е заставал твърдо "за" по въпроса за абортите. Има куп примери.

Ако елитът при републиканците е твърдо против един от претендентите за Белия дом, при демократите върхушката запазва неутралитет. В Охайо за тях е важно да убедят повече да излязат да гласуват упражнение, необходимо за изборите наесен.

Спечелването на губернаторското място от републиканеца Джон Кейсик, при все че има регистрирани повече демократи в щата, определя приоритета за председателя на Демократическата партия в Охайо Дейвид Пепър, който е все още не е решил дали да подкрепи Хилъри Клинтън или Бърни Сандърс.

Най-важното, което можем да направим, е да генерираме участието на възможно най-много гласуващи. Има много драма, оживление и дебати, но в тази партия всеки ден ние изграждаме инфраструктурата, която ще генерира участието, и това е най-решаващият фактор в Охайо, каза Пепър за "Хоризонт" и предаването "Събота 150":  

Залогът е президентството и въпросът е дали осемте години управление на Обама продължават, или тръгваме в обратна посока. Сенатът също е залог, но заради овакантеното място във Върховния съд бих казал, че всичко е под въпрос. Върховният съд е бил с републиканско мнозинство в продължение на 50 години. Това означава, че изходът от тези избори е важен по много въпроси – като изборните права, например. Не мога да се сетя за други избори, които са толкова важни, защото сега на преден план е поставен въпросът за Върховния съд.

Ключов е вотът на т.нар. "работници със сини якички" или онези, които вместо в офис работят в производството. Демократите твърдят, че те са на тяхна страна с настояването за по-висока минимална заплата, докато републиканците посочват, че прилагането на либерални политики в миналото не е подобрило ситуацията. Но за двете партии сякаш основна цел е да намерят начин за ответен удар срещу феномена "Тръмп". 

Тръмп е атакуван и от демократите, и от съпартийците си. Въпреки това подкрепата към него не спада. Том Бойд, избирател от малко населено място в Охайо, коментира за "Хоризонт":

Според мен много хора се страхуват от идеята да показват, че са симпатизанти на Тръмп, защото той е експанзивен и прекалява в много от речите си. Дали съм съгласен с всичко, което казва? Не! Мисля, че е добър бизнесмен и ще успее да върне бизнесите обратно в Америка. Съгласен съм по темата за депортацията. Не знам кой е правилният начин за това, но трябва да вършим по-добра работа и построяването на стена …или ако трябва, да бъда много радикален… нека да пуснем дронове и да опазим границата. Има нужда да спрем (притока на нелегални имигранти) и Тръмп е единственият, на когото му стиска да каже, че трябва да направим нещо… Дори ако изказванията му по темата са прекалени. Той е по-малко политик и предпочита да каже какво мисли, а не да увърта – само и само за да спечели гласове.

Мисля, че той казва по радикален начин неща, които много хора си мислят, но, по мое мнение, не са много гласуващите за Тръмп, които са толква радикални като него. Посланието му е близко до това, което те искат да се случи.

Тръмп е от хората, за които няма лоша реклама. Той успява да инициира дискусия в обществото. Един от проблемите с Джон Кейсик е, че е прекалено тих. Кейсик би бил прекрасен избор, но гласът му не се чува.

Идеалният за мен кандидат е с опита на Кейсик и неговия спокоен подход и със способността да провокира като Тръмп.

Репортажа на Младен Петков и интервюто с Дейвид Пепър можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна