Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днешните българи и расизма

БНР Новини
В Международния ден за борба с расовата дискриминация работници-мигранти присъстват на митинг на площад в центъра на Сеул, Южна Корея (21 март 2016 г.)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 21 март 1960 година по време на мирна демонстрация срещу апартейда, полицията в Шарпвил, Южна Африка, убива 69 души между които жени и деца. Шест години по-късно под девиза „Обединени в борбата срещу расизма: равенство, достойнство, справедливост” Общото събрание на ООН обявява 21 март за Международен ден за борба с расовата дискриминация. Световните лидери бяха призовани да увеличат усилията за премахване на всички форми на расова нетърпимост и дискриминация.
50 години минаха от тогава, но в цял свят расизмът продължава да намира всякакви форми на проявление. Расисти ли са днешните българи – това беше темата на предаването „Познати и непознати“. В него участваха Елена Дянкова от Европейска мрежа срещу расизма (ЕНАР), България, и български гражданин от африкански произход. Елена Дянкова съобщи новината, че на 22 март 2016 г. в Европейския парламент ще бъде представен европейския и националните доклади на ЕНАР за март 2014 – март 2015 година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени