Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненски пчелари излязоха на протест

Пчелари от Варна и областта излязоха на протест пред сградата на областната администрация заради две заповеди на Българската агенция за безопасност на храните за използване на пагубни за пчелите пестициди. Председателят на Областната пчеларска организация във Варна Атанас Каракашев и колегата му Иван Савов обясниха, че в повечето от страните от Европейския съюз има забрана за използване на двата пестицида, които са опасни за пчелите:

Влиза и в меда. Щом казват от Растителна защита, че едно врабченце като клъвне от това семе умира. Представете си какво е това заразяване в почвата. Крайният потребител сме ние.

Казвам се Иван Славов, пчелар съм. Боли ме много, защото с тези отрови ние тровим цяла България. Искаме да се премахне и да забранят антибиотиците също.

Пчеларите заявиха, че утре ще протестират пред Министерството на земеделието и внесоха протестна декларация до министър Десислава Танева в областната управа. В нея те настояват за директни субсидии, както и да бъдат включени в общата селскостопанска политика до 2027 година.


 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени