Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите недоволстват от решение за опасни пестициди

| обновено на 25.03.16 в 14:57
Снимка: Евтим Петков

Пчеларски организации се събраха на протест пред Министерството на земеделието. Поводът за протеста са заповеди на директора на Агенцията по храните, с които се разрешава използване на два пестицида, които влияят пагубно на пчелите.

Съществуват други по-безвредни препарати за обеззаразяване на семена, смятат пчеларите и не разбират защо българските власти поощряват ползването на пестицидите. Атанас Каракашев заяви:

В цяла Европа са забранени, тъй като влизат в почвата, оттам в растенията, пчелите се дезорганизират и измират.

Разрешението за ползване на пестицидите е от края на януари.

Ние се усетихме да протестираме, но вече може би е късно. Семената сигурно са третирани, отровата е толкова силна, че едно врабче, ако хапне едно зрънце, умира веднага.

От Агенцията съобщават, че има работна група, която ще контролира безопасното боравене с пестициди, и припомнят, че според европейските регламенти ползването им, въпреки мораториума, се разрешава при неотложна необходимост.

Как разбраха януари, че неотложна необходимост ще имат септември? Колко ще им са загубите, когато изтровят пчелите и няма кой да им опрашва културите, попитаха протестиращите пчелари.

Михаил Михайлов за вредата от пестицидите: 
Те са пагубни за пчелите. Нещо повече – те имат канцерогенен ефект. Заповедите са от 29 януари. В продължение на 120 дни могат да се използват тези пестициди за третиране на семена и след това, през пролетта и лятото, съм сигурен, че ще имаме отново загуби на пчелни семейства.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени