Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитни групи обмислят дело срещу щата Северна Каролина заради дискриминационен закон

Американски групи за защита на гражданските права обмислят варианти за завеждане на дело срещу щата Северна Каролина, след като местният парламент прие закон, който разрешава дискриминацията спрямо гей общността. Законодателите бяха разкритикувани и от някои от най-големите компании, които имат свои филиали в щата.
Мярката забрани на общинските власти да приемат свои антидискриминациони политики и даде възможност на работодателите да дискриминират по сексуална ориентация.

До гласуването се стигна въпреки че миналия месец в
най-големия град в Северна Каролина - Шарлът, беше приел закон, който гарантира повече защита за хората с различна сексуална ориентация. Законът включваше клауза, която разрешава транссексуалните да използват тоалетна по свой избор.Това обаче доведе до свикване на  свикване на спешна сесия на щатския парламент, по време на която мнозинството републиканци отвхърлиха множество защитни мерки. 

Губернаторът Пат Маккрори приветства закона като заяви, че той ще осигури запазване на личното пространство.
Лидерът на демократите в местния Сенат Дан Блу от своя страна изрази протеста си с думите:

Това е пряка обида към равенството, гражданските права и областната автономия. 
Представители на опозицията заклеймиха узаконяването на дискриминацията и посочиха, че  законът приет за около 12 часа като това е ограничило възможността на обществото да изрази своето мнение. Големи компании, сред които "Американ Ейрлайнс", "Гугъл" и "Епъл" изразиха учудването си и обявиха стъпката за погрешна.
Вестник "Ню Йорк Таймс" коментира, че Маккрори, който поначало е центрист, сега застава зад крайно консервативни идеи заради предстоящите избори и нагласите в редиците на републиканците.
В Северна Каролина все още са в сила антидискриминационни закони, които се отнасят за раса, националност и пол. В същото време на фона на разрешените в цялата страна гей бракове, тук все още се водят дела, за това дали заради религиозните си убеждения някои официални лица могат могаат да откажат да бракосъчетават еднополови двойки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!