Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственикът на "Мосак Фонсека": Кантората е жертва на вътрешна хакерска атака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Адвокатът Рамон Фонсека, от чиято кантора изтекоха милиони документи за укриване на пари от богати и влиятелни хора по света, заяви, че ще поиска разследване дали фирмата му е станала жертва на вътрешна хакерска атака. Пред "Ройтерс" той обяви, че кантората му не е извършила незаконни действия, не е унищожавала документи, нито е помагала на някого да укрива доходи, да не плаща данъци или да пере пари.

Два дни след скандала темата коментира и американският президент Барак Обама, който определи укриването на данъци като световен проблем и изтъкна необходимостта от по-строги мерки в съществуващото законодателство и от засилване на международното сътрудничество в тази област.

Обама изрази задоволство от приетите преди дни в Съединените щати нови мерки за предотвратяване на укриването на данъци от американски мултинационални компании, които не плащат данъци, като преместват централата си в чужбина чрез придобиване на предприятия.

Същевременно канадската Агенция по приходите поиска от чуждестранните си партньори и от Международния консорциум на разследващите журналисти да ѝ предадат копие от "Панамските документи", за да може да преследва евентуални нарушители на данъчните закони в страната.

Междувременно Панама заплаши с ответни действия, след като Франция обяви, че ще я включи отново в черния списък на страните, които не оказват сътрудничество в данъчната сфера, предаде Ройтерс. Панама е готова да съдейства във всяко разследване, свързано с изтеклите документи от "Мосак Фонсека", заяви говорителят на президента Алваро Алеман. Той обаче подчерта, че за нито една панамска компания не е установено да е извършила престъпление.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!