Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гей общността в Северна Каролина под натиск след законови промени

Снимка: БГНЕС

В американския щат Северна Каролина продължава недоволството срещу приет наскоро нормативен акт, който премахна гаранции за защита правата на гей общността. През миналата седмица стотици изпълнителни директори на компании изпратиха писмо до губернатора Пат Макрори с призив да отмени първия закона. В писмото се казва, че новата политика ще затрудни бизнесите в наемането и задържането на добри служители и от друга страна ще попречи за привличане на студенти от други щати. Лидерите на корпорациите, сред които са Американ Ейрлайнс, Бенк ъф Америка и редица известни хотелиерски, ресторантьорски и технологически компании, смятат още, че законът ще попречи и на туризма. Младен Петков потърси гледни точки по този сюжет.

Мярката, позната като HB 2, наложи решение на централната щатска власт, с което се забранява на общинските власти да приемат свои антидискриминационни политики.  Вече трета седмица законът заема важно място в новинарските емисии в Северна Каролина. До гласуването се стигна след като в най-големия град - Шарлът, беше приет закон, който включва клауза, разрешаваща транссексуалните да използват тоалетна по свой избор. Именно това доведе на свикване на спешна сесия на парламента в Рали, по време на която мнозинството републиканци зачеркнаха тотално защитата от дискриминация на сексуална основа. Ответната реакция не се забави.

Ричард Кабан Къберо е на 21 години и е един организаторите на протести срещу HB 2. Той учи религия в университета "Уейк Форест". Малко преди да изрази гражданската си позиция преди сесия на местния парламент в Уинстън Сейлъм той сподели:.

Бях изненадан. Не очаквах Северна Каролина да направи това. Моменталната ми реакция беше: "Какви да бъдат ответните ни действия?" В закона имаше и част, според която не може да съдиш щата за дискриминация. Решението за ползването на тоалетните не беше единственото. Със закона законодателите в Северна Каролина се опитват да наложат техните гледни точки на целия щат. Това става на фона на наличието на антидискриминационни политики в различни градове като Шарлът - политики, които бяха много по-благосклонни от тези на централната щатска власт.

Губернаторът Пат Макрори не се забави да приветства решението на местния парламент. Той защити нормативния акт и наблегна, че с него се осигурява запазване на личното пространство. Сега обаче, губернаторът показва склонност за промяна в позицията си:
 
Тук не става въпрос за демонизиране на определена група хора. Да оставим различията между нас настрана. Да спрем политическата риторика и голямата доза лицемерие и да работим над решения, които ще подобрят този закон в бъдеще. Отворен съм за нови идеи и решения. А на гражданите и компаниите в Северна Каролина искам да кажа, че сме щат нa приобщаването и разнообразието. Много се гордея с това.

От седмица насам тонът на губернатора е малко по-различен. До контраста се стигна вероятно както и след натиска от бизнеса, така и след изказвания в публичното пространство като тези от срещата на градския съвет в Уинстън Сейлъм миналата седмица. Тогава залата в центъра не стигна за десетките дошли да се опитат да убедят избраниците си да се противопоставят на дискриминацията. По време на сесията в раздела за изказвания на обществото категорично доминираха защитаващите правата на гей, бисексуалното и транс обществото:

Всъщност има повече сенатори, които са извършвали престъпления в тоалетни, отколкото транссексуални хора и освен това си мисля, че сме малко повече от тях.

Някои промени са добри, а други не са. Обръщам се към вас с молба внимателно да обмислите промените, които са били препоръчани за обществените тоалетни. Надявам се да не се стига до промени. Начинът, по който Господ е създал човека не се е променил.

Според този закон, тъй като свидетелството ми за раждане не съвпада с пола ми, се изисква от мен да ходя в женската тоалетна. Искам да смелите визуалния образ - с окосмяването по лицето и така нататък. Няма начин да вляза и да изглеждам, че ми е там мястото, което означава, че ще бъда арестуван.

След решението на Американския върховен съд от 2014-та за равнопоставеност в браковете, в различни щати започнаха да се правят опити за местни рестрикции предимно на религиозна основа. В Северна Каролина на фона на разрешените в цялата страна гей бракове, все още се водят дела, за това дали заради църковни убеждения някои официални лица могат да откажат да бракосъчетават еднополови двойки. Анализатори коментират, че ако каузата за гей браковете е била общонационална и е било по-лесно да ангажира обществото с темата, то сега битките срещу опитите за ограничаване гражданските правата на щатско ниво са по-трудни за спечелване.

Вълната от заклеймявания както от бизнеса, така и от властта продължава да залива щата. Към лагера критикуващите освен ключови за щата бизнеси като Американ Еърлайнс, Епъл и Бенк ъф Америка, се присъединиха губернатори на Ню Йорк, Вашингтон и Върмонт, които наложиха забрана върху повечето официални визити в Северна Каролина. Прессекретарят на Белия Дом нарече описа закона като „зъл“, федерални агенции разглеждат варианти за спиране на държавната помощ за щата.

Всички детайли по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна