Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провал на Шенген би представлявал по-голяма заплаха, отколкото кризата в еврозоната, предупреди икономическият министър на Италия

Евентуалното разпадане на Шенгенското гранично пространство в Европа в резултат на мигрантската кризата ще бъде по-разрушително за региона, отколкото неотдавнашната дългова криза в еврозоната, заяви в сряда италианският министър на икономиката Пиер Карло Падоан, цитиран от агенция Ройтерс.

Ако Шенген се провали, това ще бъде много по-разрушително, отколкото кризата в еврозоната, предупреди Падоан на конференция на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон.

Преди време Германия и редица други държави от шенгентското пространство въведоха извънреден граничен контрол в опит да се спре вълната от бежанците и мигрантите, заляла Европа, след като само в рамките на миналата година над един милион мигранти атакуваха стария континент, главно през Гърция.

По принцип не се разрешава граничен контрол между страните от Шенген, но в ситуация на спешност, каквато е миграционната криза в Европа, могат да бъдат въведени отново гранични проверки за максимум двегодишен период.

Пиер Падоан добави, че кризата с бежанците, пред която понастоящем е изправена Европа, не е само еднократен шок, а представлява основна структурна промяна, която ще бъде с нас за дълъг период от време.

Икономическият министър също така заяви, че италианското правителството е "силно уверено", че бюджетната програма на страната отговаря "напълно" на европейските правила.

Повод за това негово изказване даде днешна информация на италианския ежедневник Corriere della Sera, според която Европейската комисия, която трябва да се произнесе през май, дали Италия може да получи частична фискална свобода на действие относно бюджетната политика за 2016-а година с оглед на притока на мигранти в страната, е много недоволна от факта, че властите в Рим нямат намерение да намаляват публичния си дълг.

Според последни прогнози на ЕК от по-рано този месец, Франция, Италия и Испания ще пропуснат бюджетните цели на Европейския съюз през тази и следващата година, ако не бъдат предприети спешни действия от страна на техните правителства.

Ние сме силно уверени, че нашата бюджетна програмата е в пълно съответствие с европейските правила, заяви Пиер Падоан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна