Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на алергиите и заболяванията от астма в Старозагорска област

Снимка: БГНЕС

Близо 5 пъти са се увеличили алергиите и заболяванията от астма в Старозагорска област след големите обгазявания на региона преди години. Това съобщиха алерголозите Пламен Яковлиев и Галина Вълчанова пред журналисти при откриването на Националната кампания за алергиите в Стара Загора.

Лекарите са категорични, че в Старозагорска област в последните години има ръст алергични заболявания на горните дихателни пътища, кожата и очите.

Само за един век алергичните заболявания са се увеличили 250 пъти, като 500 000 000 души по света страдат от тях. Болните от астма са 350 000 000, а по 250 000 годишно умират от хроничното заболяване.

По данни на Европейската комисия при правилна и навреме поставена диагноза могат да бъдат спестени 142 милиарда евро годишно от парите, които се дават за лечението на алергиите, астмата и ХОБ, съобщиха от дружеството на засегнатите от тези заболявания. Заради инвалидизацията им всяка година се губят по сто милиона работни часове, съобщиха още специалисти от Клиниката по алергология към "Александровска болница" - София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна