Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Маргарита Илиева: Обвинението по случая "Митко Йонков" трябва да се разшири

Снимка: БГНЕС

След като Българския хелзинкски комитет пое защитата на 17-годишния Митко Йонков, момчето е с тримесечна мярка за защита, постановена от районния съд в Пазарджик. Казусът нашумя, след като демонстрацията на насилие и унижение спрямо детето от страна на негов съселянин от село Овчеполци бе заснета, а клипът - качен от самия извършител в социалните мрежи.

Обвинението не е достатъчно и пълно, за да отрази всички форми на това деяние и точното им естество. Обвиняемият е привлечен за причиняване на лека телесна повреда по хулигански и ксенофобски подбуди, обясни в предаването „Преди всички“ адвокат Маргарита Илиева от БХК и изрази недоумението си от частта „ксенофобски“. Според нея правилната квалификация на подбудите е „расистки“. 

Направено е изрично искане обвинението да бъде поправено и допълнено, защото деянието включва и други форми на насилие – има и психологическо насилие, а самото заснемане представлява още един вид насилие, допълни адвокат Илиева. Тя изброи още обидите, оскърбленията и заплахите, отнасящи се към ромския произход на момчето.

Според юриста сегрегационният мотив е много ясен – насилникът е наложил „забрана“ на момчето да ходи в центъра на селото. Митко е подложен на гонения и натиск и след заснемането на провокативния клип. Последващите действия включват психологически натиск и манипулиране на момчето да отрича случилото се пред медиите. Самият Митко е изявил силно желание да ползва защитната мярка, постановена от съда, разказа още адвокат Илиева.  

Още по казуса чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени