Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Медицинския университет в Пловдив роми преминават обучение за профилактика на заболявания

Над 300 роми от Пловдив, Стара Загора и Кюстендил ще преминат обучение за профилактика на заболявания, които са сериозен социален проблем сред общността им. Обучението ще е насочено и към семейно планиране и обгрижване на новороденото и кърмачето. Образователните семинари ще се водят от преподаватели от Медицинския университет в Пловдив. Те от своя страна ще почерпят опит за това как се работи с представители на етническите малцинства от свои колеги от Норвегия. 

За специалистите, които ще водят семинарите в ромските общности, е важно да натрупат знания за това какъв да бъде подходът им в обучението, а за подбора на участниците ще се разчита на партньорството на пловдивската фондация "Рома", поясни заместник-ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева:

Очакваните резултати са в два аспекта. Първият аспект – това е повишаването и компетенцията на преподавателите в Медицинския университет в Пловдив за една по-адекватна презентация на проблемите в здравеопазването и обучението точно на хора, които са от друг етнически произход. От друга страна, има социални и образователни аспекти на проекта. Основният принос ще бъде насочен към ромската група и ще даде възможност за една много по-висока информираност, за това как да се предпазят от някои заболявания, които са с по-висока честота при тях. Например СПИН, недопускан риск от проявата на вродени малформации поради сключване на близкородствени бракове или по някакъв начин превенция на тези детски малформации, което може да стане с едно добро обучение и мислим, че по този начин можем да им предложим необходимата информация, за да бъдат те самите по-компетентни.

Целта е участниците в семинара да придобият знания на достъпно за тях ниво как да се грижат по-добре за семействата си, а и да станат медиатори след това в своите общности, допълни проф. Мурджева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна