Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата работна среща за превенция на битовата престъпност в малките населени места се проведе в Ямбол

Снимка: БГНЕС

В Ямбол се проведе първата работна среща за превенция на битовата престъпност в малките населени места. Инициативата е на Националното сдружение на общините и Министерството на вътрешните работи. В срещата се включиха министър Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, областни управители, кметове на общини от Югоизточна България, представители на съдебната система, на социалните служби, просветните инспекторати и бюрата по труда. 

По-добър синхрон между институциите и нов подход в решаването на проблемите с престъпността в малките населени места е онова, което се предвижда в новата инициатива. Според министър Бъчварова проблемите са много дълбоки - и социални, и образователни, и дори исторически, затова са необходими усилията на всички:

Искаме тук на място да анализираме ситуацията с битовата престъпност, да видим какви са особеностите и най-важното - да успеем да ангажираме всчики институции и власти на местно ниво, които да предприемат мерки за ограничаване на битоввта престъпност.

Кметът на Елхово Петър Киров е категоричен, че съвместната работа между полицията и местната власт дава добри резултати в крайграничната община, пред МВР обаче той настоява:

Това, което в момента мен ме вълнува е категорията на нашето районно управление на полицията в Елхово. Все пак ние имаме гранично пропускателен пункт с междунапроден път. Би трябвало, според мен, по всички норми да бъде в по-висока категория. Това означава по-голям щат и по-голям процент на издръжка със средства.

Срещите ще продължат и в останалите райони на страната.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени