Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Боряна Делийска: Бременните трябва да лекуват бъбреците си навреме

Снимка: boginya.n1.by

Здравият бъбрек на майката е предпоставка за износване на здраво дете. За съжаление част от инфекциите на бъбреците се хващат в напреднал стадий на бременността и се налага тя да бъде прекъсната по медицински показания заради риск не само за майката, но и за плода. Това обясни в интервю за „Хоризонт“ проф. Боряна Делийска, началник на Клиника по нефрология в Университетска болница „Царица Йоанна - ИСУЛ".

По думите й, при много бременни има безсимптомно наличие на бактерии в урината. Лечението на бъбречните заболявания при бременните е много специфично, тъй като част от медикаментите трябва да бъдат съобразени заради евентуалните минуси по отношение на развиващия се плод, подчерта специалистът.

Проф. Делийска посъветва ако жената има предходно бъбречно заболяване, преди забременяване да направи консултация с нефролог, защото след като бременността вече е в ход, лечението е по-трудно, а често в клиниката идват тъкмо такива пациенти.

Лекарите отбелязват тенденция на увеличаване на бъбречни заболявания и го сравняват с епидемия, заради което се налага и провеждането на Световен бъбречен ден за по-широка информираност на хората, каза още доктор Боряна Делийска.

Цялото интервю с проф. Боряна Делийска чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна