Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Няма решение на конфликта в Сирия, ако Асад остане на власт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън смята да призове световната общност да приеме, че без отстраняването на президента Башар Асад от власт няма да бъде сложен край на конфликта в Сирия. Британският външен министър е домакин на разговори по-късно днес с колегите му от Съединените щати, Франция, Германия и Италия. В разговорите ще участва и министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини
Джонсън смята още, че Русия също трябва да застане зад призивите за отстраняване на Асад. Дипломатическият кореспондент на Би Би Си, Джеймс Ландейл, коментира, че казаното от Борис Джонсън е нов опит да се дистанцира от негови изявления в миналото и колоритния му, но непремерен език на международната сцена. Преди време Борис Джонсън писа в статии за вестници, че Западът трябва да работи заедно с Башар Асад в борбата срещу "Ислямска държава" и оцени високо успеха му да изтласка групировката от историческите руини на Палмира. 
Борис Джонсън и американският държавен секретар Джон Кери ще водят дискусии за първи път откакто Великобритания гласува за излизане от ЕС. На тази среща се гледа като на опит да се демонстрира, че референдумът не е навредил на "специалните отношения" между двете страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна