Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Джонсън: Именно Доктрината за взаимна защита е гарант за мира в Европа десетилетия наред

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания е изцяло зад споразумението на НАТО за взаимна отбрана, подчерта британският външен министър Борис Джонсън относно вчерашното изказване на кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп:
Мисля, че Член 5 от  Договора за НАТО от 1948-а -  Доктрината за взаимна защита - е изключително важен. Това е нещо, на което и аз, и моите колеги в различни други страни в Европа и в Прибалтика наблягаме през последната седмица. Това е член, в който британското правителство абсолютно и пламенно вярва и зад който стоим изцяло.

Всъщност Доктрината за взаимна защита е именно документът,  гарантирал мира в Европа в продължение на десетилетия и смятам, че това ще бъде ролята му и за десетилетия напред, 
подчерта още Джонсън.

Колективна отбрана по Член 5 е и си остава основното задължение на НАТО, коментира пред журналисти и Щефен Зайберт, говорител на канцлера Ангела Меркел.
Германското правителство е силно ангажирано с Член 5  от Договора за НАТО, тъй като той е основополагащ за солидарност в рамките на Алианса,, подчерта Зайберт, като отбелязва, че обещанието е било подновено и на срещата във Варшава на Алианса този месец.

В четврътък самият Доналд Тръмп в интервю за "Ню Йорк Таймс" заяви, че ако бъде избран за президент на Съединените щати, може да не гарантира отбраната на съюзниците от НАТО в случай на нападение. Изказването на Тръмп, което предизвика остри реакции и в Естония, и в Латвия, беше изкоментирано и от държавния секретар на Съединените щати Джон Кери, който обаче потвърди ангажиментите на Вашингтон за защита на съюзническите държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна