Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47 усмивки на входа на Морската градина във Варна

Снимка: БГНЕС

„47 усмивки“ се нарича изложбата, която ще бъде открита утре вечер на входа на Морската градина във Варна. Организатори са фотографът Красимир Ламбов и съпругата му Силвена Христова от Сдружение на родителите на деца със синдром на Даун. В интервю за „Хоризонт“ Силвена Христова разказа, че сред мотивите изложбата да се озаглави така е както броят на хромозомите, които всеки човек със синдром на Даун притежава - 47, т.е. една повече от всеки от нас, така е и фактът, че те са наричани слънчевите хора.

Според Христова от първата изложба във Варна досега има голяма промяна и положителен отзвук - хората започват да ни се радват, да ни приемат, търсят контакт с децата.

Не по-малко важно от промяната на общественото мнение и това хората да разберат, че тези със синдром на Даун са част от тях и имат нужда да изживеят живота си като всички останали, е и най-накрая държавата да си отвори очите и да започне да променя наредби, за да започнат децата със синдром на Даун да се чувстват по-добре.

На всеки 700 родени деца едно е със синдром на Даун, като честотата е еднаква във всички страни, при всички раси и социални групи.

Годишно в България се раждат около 100 новородени с генетичната аномалия.

Още за изложбата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени