Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Темер положи клетва като президент на Бразилия

Русеф се зарече да оспори решението на сенаторите пред съда

| обновено на 01.09.16 в 08:46
Мишел Темер
Снимка: БТА

Мишел Темер положи клетва като президент на Бразилия. Това стана, след като Сенатът отстрани окончателно от длъжност Дилма Русеф по обвинение, че е манипулирала предизборно държавния бюджет. Новият президент обеща да обедини народа и да извади икономиката от рецесията. 
Темер изпълняваше длъжността още от временното отстраняване на Дилма Русеф през май. Снощното решение за импийчмънт означава, че той ще довърши мандата й до 1 януари 2019 година. Темер определи като своя основна задача преодоляването на фискалната криза и 11-процентната безработица. За целта той планира приватизация на държавни активи, ограничаване на публичните разходи и реформиране на пенсионната и осигурителната система. 
Това, което може да попречи на Темер, е продължаващият корупционен скандал около държавната петролна компания „Петробраз“ и съпротивата на сваления президент. 
Русеф се зарече да оспори решението на сенаторите пред съда.
Те смятат, че са ни победили, но грешат. Ще срещнат най-твърдата, най-неуморната и най-енергична опозиция, която едно правителство на преврата може да срещне, каза сваленият от власт президент на Бразилия.
Тя повтори, че е жертва на преврат и предупреди, че извършителите му ще отменят социалните програми, благодарение на които милиони бразилци се спасиха от бедността през последните години.

Отстраняването на Дилма Русеф от властта доведе до дипломатически разрив в Южна Америка. 
Венецуела, Еквадор и Боливия подкрепиха тезата на Русеф, че е жертва на държавен преврат, и отзоваха посланиците си от Бразилия. Новата бразилска администрация отвърна със същата мярка. 
Външният министър Жозе Сера заяви, че венецуелският президент Николас Мадуро все още държи политически затворници и няма моралното право да критикува демокрацията в страната му.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна