Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Член 50 от Лисабонския договор ще бъде активиран в началото на следващата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че член 50 от Лисабонския договор ще бъде активиран в началото на следващата година и че на Великобритания са нужни по-малко от две години за напускане на ЕС.

Великобритания вероятно ще започне офиицалните преговори за напускане на ЕС в началото на 2017-та година, заяви за Би Би Си външният министър Борис Джонсън. Той допълни, че въпросът все още е „обект на обсъждания“, но член 50 от Лисабонския договор вероятно ще бъде активиран в най-скоро време. От Даунинг стрийт реагираха само с декларацията, че становището на правителството не е променено и член 50 няма да бъде задействан до края на тази година, като премиерът Тереза Мей ще стори това, когато постигне най-добрата сделка за Великобритания.

Говорейки в Ню Йорк пред Би Би Си и Скай Нюз, Борис Джонсън обаче даде повече подробности, като заяви, че правителството работи върху текста на писмото за член 50. За нашите приятели и партньори от ЕС трябва да е ясно, че ние не напускаме Европа, каза Джонсън. Въпреки че напускаме договорите с ЕС, ние искаме да запазим максимално близки търговските си отношения и това е в интерес и на самата Европа, изтъкна британският външен министър. Борис Джонсън дори изрази мнение, че процесът на напускане на ЕС може да продължи по-малко от две години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени