Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Москва призивите на Борис Джонсън за протести са русофобски

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва реагира остро на призива на британския външен министър Борис Джонсън за протести пред руското посолство в Лондон. Официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, в познатия за нея остър тон, коментира думите на английския външен министър Борис Джонсън, че противниците на войната в Сирия трябва да направят демонстрации пред посолството на Русия в Лондон. В своя профил във фейсбук официалният представител на руското външно политическо ведомство обяви още, че видимо Борис Джонсън е преминал от думи към дела и е използвал оръжие, с което е заплашвал Русия, а именно срама. Ние, каза още Захарова, се срамуваме заради него. Според нея, призивите от страна на британския външен министър за провеждането на протестите пред посолството на Русия в Лондон свидетелстват, че зад подобни действия стои изпълнителната власт в западните държави. В лицето на такива Борис Джонсъновци, каза още тя. 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков напомни от своя страна на външния министър на Обединеното кралство, че трябва да спомага за охраната на чуждестранните дипломатически представителства, позовавайки се на Виенската конвенция. 
Масло в огъня на противопоставянето между Русия и Запада заради Сирия наля и информацията, че планираната за 19 октомври визита на руския президент Владимир Путин в Париж се отлага. Повод за това стана изявлението на френския президент Франсоа Оланд, че бомбардирането на хуманитарния конвой край Алепо е кърваво престъпление, за което е отговорен Владимир Путин. Независимата руска телевизия "Дожд" пресметна, че през последните години президентът Путин се е скарал с редица западни лидери, сред които турският колега Реджеп Ердоган, с президента на Съединените щати Барак Обама заради случаят Сноудън и бившия вече грузински президент Саакашвили. Докъде ще доведе Русия тази политика на открита конфронтация със Запада предстои да видим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна