Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън е призовал за оставане в ЕС, дни преди да оглави кампанията за Брекзит

Кметът на Лондон Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън е написал статия "за" оставането на Обединеното кралство в ЕС няколко дни преди да оглави кампанията за Брекзит. В статията, която вестник "Сънди таймс" публикува днес, Джонсън подчертава, че оставането на Великобритания в блока ще е "предимство и за света, и за Европа". Напускането, според него, ще доведе до икономически шок и отделянето на Шотландия. Брекзитът също би насърчил "фактора Путин" или руското влияние в Близкия изток и света.
 Политическият редактор на "Сънди таймс" Тим Шипман обяснява, че Борис Джонсън е имал притеснения и в двете посоки:
В стаята се виждат агонизиращите съмнения, които са го тормозили, докато се е опитвал да вземе страна. Интересното е, че тези мисли противоречат не само на нещата, които казваше по време на кампанията, но и на изявленията му след вота за Брекзит. Сега той настоява за пълно излизане, както от общия европейски пазар, така и от митническия съюз.
В заключение Джонсън отправя страстна молба към британците да помислят за ефекта от Брекзит за идните поколения с думите: Затворете очи, затаете дъх, помислете за Великобритания и за останалата част от ЕС. Помислете за бъдещето.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени