Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на българския лекар

Снимка: Радио София

Обединение на лекарското съсловие е ключовото послание на изявени наши лекари от различни специалности в днешния Ден на българския лекар. Денят е обявен за първи път за такъв от Българския лекарски съюз през септември 1994 г.

В момента съсловието е общо разединено, което е голям проблем. Бих желал да са по-духовни ценностите. Този скандал, който е в момента в Медицинския университет в София, допълнително разединява колегите. Ние трябва да делим лекар от "Спешна помощ" и лекари, които не са от "Спешна помощ", съсловието е тотално разединено, коментира д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен.

Д-р Тотко Найденов, главен редактор на сп. "Български лекар", също изрази съжаление заради разединението на съсловието:

За съжаление е разединено – извънболнична помощ, болнична помощ, бърза помощ, пък пациентът е един и същ. Когато създадоха Деня на българския лекар през 1994 година, предложих го на Управителния съвет на Лекарския съюз и беше прието единодушно, че 19 октомври, датата на канонизирането на Св. Иван Рилски Чудотворец, най-великият български светец, роден 875 година – починал 946 година, е най-подходящ за нас.

Д-р Тодор Черкезов, директор на болницата в Кърджали, пожела:

Преди всичко здраве, искам да им пожелая и повече увереност в собствените сили. Ние имаме прекрасни лекари и за съжаление, поставени при доста трудни условия, но това, което трябва да ги води, е свободният дух и желанието да бъдат етични, да бъдат винаги готови да помогнат на своите пациенти, защото с пациентите ние сме неразделни – както се казва, две страни на една монета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!