Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиха руския посланик в Анкара

Стрелецът е бил полицай, уволнен в рамките на разследването на опита за преврат

| обновено на 19.12.16 в 21:34
Снимка: БГНЕС

Руският посланик в Турция Андрей Карлов, който беше прострелян в Анкара, почина в резултат на покушението. Русия квалифицира убийството като терористичен акт.

Убийството се превърна в централна новина за руските електронни медии. Президентът Владимир Путин отказа посещението си в реконструирания "Малий театър" в Москва. Преди това той изслуша доклада на министъра на вътрешните работи по случая.

Русия се надява турските власти да разкрият и накажат виновните за покушението, обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Тя каза, че въпросът ще бъде представен пред Съвета за сигурност на ООН.

Руската Дума излезе със становище за засилване на мерките за сигурност пред руските дипломатически представителства в Турция и държавите от Близкия изток заради трагичния инцидент.

Покушението срещу посланика е извършено в една от престижните художествени галерии в Анкара - "Център за съвременно изкуство". В галерията е имало около 70 души, а Карлов е откривал изложба, посветена на Русия, когато мъж насочил пистолет към него. Мъжът извикал "Алепо" и "Отмъщение", преди да стреля.

След случилото се полицията обгради района и според някои източници е избухнала престрелка. По-късно беше обявено, че нападателят е убит от силите на реда. Това е 22-годишният Мевлют Мерт Алтънташ, който е полицай от силите за борба с масовите безредици. Това съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, според когото нападателят е свързан с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Това е била и причината, поради която той е бил отстранен от работа при чистките след провала на опита за военен преврат.

Медиите съобщават, че още трима души са били ранени при стрелбата срещу дипломата. Пред вестник "Хюриет" представител на руското посолство заяви, че нападението е извършено от ислямски терористи.

Миналата седмица пред руското консулство в Истанбул имаше няколко демонстрации срещу политиката на Москва в Сирия. По този повод турските власти обявиха, че са взели допълнителни мерки.

В разговор по телефона с руския президент Владимир Путин турският му колега Реджеп Ердоган изрази съболезнованията си за убийството. Той обяви, че ще бъдат разкрити и наказани тези, които стоят зад покушението.

Путин изказа съболезнованията си на роднините и близките на руския посланик. Той отбеляза, че отговорът на убийството на руския дипломат може да бъде само засилването на борбата срещу терора.

Турското посолство в Москва написа: Нечовешка трагедия се разигра днес с нашия високоуважаван колега Андрей Карлов. Няма здравомислещ човек, който да не прокълне случилото се злодеяние.

В декларация на турското външно министерство се казва, че нападението е било насочено срещу затоплянето на руско-турските отношения. В него обаче се подчертава, че властите в Анкара няма да допуснат случилото се да повлияе на двустранните връзки. Очаква се по-късно външният министър Мевлют Чавушоглу да направи изявление.

Кметът на Анкара Мелих Гокчек от своя страна заяви, че убиецът е бил уволнен служител на турската полиция в рамките на разследването на опита за преврат. В страната битува версия, че именно Москва е предупредила Ердоган за преврата.

Убитият руски посланик беше оптимист за развитието на руско-турските отношения. В интервю миналия месец Андрей Карлов коментира, че кризата в двустранните връзки отминава, но ще трябват още една-две години, докато бъде преодоляна напълно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна