Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студът влияе неблагоприятно върху сърдечно-съдовите заболявания

Студът има неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовите заболявания – влошаване на симптоматиката, когато тя е налична, както и по-голяма честото и повече инциденти в хода на сърдечно-съдови заболявания, каза в „Преди всички“ проф. Арман Постаджиян - председател на Дружеството на кардиолозите в България:

Нашето тяло, като топлокръвни същества, е свикнало на една зона на температурен комфорт, която е между 19 и 20 и 22 градуса. Всяка рязка температура, било то в посока надолу или нагоре, извежда организма ни извън подобна зона на комфорт. По отношение на студа, рязкото смъкване на температурите с около 10 градуса води до мозъчен инсулт и миокарден инфаркт – периферните съдове се свиват с цел да се запази температурата в организма, от друга страна това покачва кръвното налягане, покачва съсирваемостта на кръвта и всичко това при предразположени индивиди увеличава техния риск.

Проф. Арман Постаджиян посъветва още хората, които вземат лекарства за кръвно налягане да коригират дозировката си, тъй като тя е различна през лятно време и зимно време. Той припомни още, че по време на празници често пъти се прекалява с храната, солта и алкохола, което има неблагоприятен ефект и влошават здравето.

За нормално кръвно налягане се приемат стойностите до 140/ 90.

От звуковия файл можете да чуете още съвети в цялото интервю с проф. Арман Постаджиян.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна