Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Григор Горчев: Бъдещето е в телемедицината

Телемедицината оптимизира лечението и намалява разходите в здравеопазването, казва френският специалист Микаел Шальой

Преди седем години в УНСБАЛ "Света Екатерина" беше даден официален старт на въвеждането на експериментална автоматизирана система за телемедицина - дистанционна диагностика на пациенти.
Снимка: БГНЕС

Френският институт е домакин на публичен дебат на тема „Телемедицина: в бъдеще всички ли ще се лекуваме от разстояние?“. Той ще се проведе от 18.30 до 20.00 часа с участието на Микаел Шальой и доц. д-р Добромир Димитров, които ще обобщят най-новите постижения в телемедицината и ще говорят за рисковете и ефектите от развитието на този вид медицина. Входът е свободен, осигурен е симултанен превод.

Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, посветени на предизвикателствата на нашето време, представени общодостъпно от водещи учени.

Микаел Шальой е председател на Асоциацията за телемедицина, ръководи програмата за телемедицина в университета в Бордо.

Доц. Добромир Димитров е заместник-декан на Факултет „Медицина“, водещ хирург, сертифициран в извършването на операции с роботизираната система, прилага неинвазивни методи на лечение с Хайфу технологии, носител е на престижното отличие „Млад медик на 2015 година“.

В мини дебат по темата в предаването „Хоризонт до обед“ се включи и проф. Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, акушер-гинеколог, онколог и хирург, един от първите, занимаващи се с телемедицина в България.

Днес все още пред лечението от разстояние има редица ограничения, във Франция телемедицината дебютира, обясни Микаел Шальой.

Технологиите са налице и общопрактикуващият лекар може да е в непрекъсната връзка с пациента, чието лечение може да се оптимизира, а непрекъснато нарастващите медицински разходи да се намалят и рационализират, смята френският специалист. Той допълни, че първите пилотни проекти за някои от френските региони са свързани с присъствието на телемедицината в старческите домове и в областта на дистанционните консултации за хронични болести.

Проф. Горчев отбеляза, че смисълът е не само в телехирургията, която е бъдещето, а как самият пациент психологически приема този тип интервенция, защото знае, че е опериран от робот, направляван от лекар.

Търсенето е голямо, заяви той.

Изразените в ефира на "Хоризонт" мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени