Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Величка Николова, директор на 144 СУ: Законът убива училищата по изкуства

Снимка: БГНЕС

Имам усещането, че законът убива училищата по изкуствата, че това е програма за убиване на изкуствата в България. Така изрази огорчението си в интервю за предаването "12+3" Величка Николова, директор на 144-то училище "Народни будители" в София, което обучава деца от първи до дванадесети клас по музика, изобразителни изкуства и хореография. В училището учат 1240 ученици.

Ще бъде съсипано училище, което 20 години се е изградило като училище по изкуства, подчерта директорът. Величка Николова обясни, че по новия закон не могат да сформират профилирани паралелки в първи, пети и седми клас заради заложени забрани и административни пречки.

Има нормативна забрана за прием за пети клас на деца с проверка на способности, а при приема за първи клас трябва да се съобразят с наложеното райониране. След седми клас пък не може да се направи хореографска паралелка.


Ако не се намери механизъм, с който да успеем да приемем талантливите деца на София и да направим тази селекция, ние ще приемем всички деца, които желаят да бъдат в 144-то училище. Това обаче няма да бъде развиване на изкуства, категорична бе Николова.

Така според училищния директор във време на безвластие са поставени в ситуацията да пишат, да плачат, да се ядосват и да няма към кого да се обърнат, въпреки че и досега не са стояли безучастни.

Още за проблема слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!