Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2640 тона трихлоретан застрашават околната среда в Девня

Снимка: Капитал

Консорциум "Ви Пи-Инд  Еко" е фирмата, класирана на първо място от петте участници в обществената поръчка за транспортирането и екологосъобразното обезвреждане на трихлоретана, съхраняван на територията на бившия завод "Полимери" в Девня.

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев посочи, че стойността на поръчката е 12 милиона. Той ще внесе предложението за отпускане на средствата в Министерския съвет, след срока за обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията, който е 14-дневен. 2640 тона трихлоретан обаче в момента застрашават околната среда, тъй като съдовете, в които се съхраняват, не са достатъчно надеждни:

В момента е тежко положението, тъй като бяха много минусови температурите. Едната съдинка, където се съхранява въпросният трихлоретан, е отворена, т.е. има вътре вода, водата е кристализирала и са замръзнали крановете и се опасяват при размразяването да не дефектира самата съдинка, така че спешно и неотложно трябва да се изкара от нея трихлоретана, предвид лошото състояние на самата цистерна, в която се съхраняват.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!