Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

2640 тона трихлоретан застрашават околната среда в Девня

Снимка: Капитал

Консорциум "Ви Пи-Инд  Еко" е фирмата, класирана на първо място от петте участници в обществената поръчка за транспортирането и екологосъобразното обезвреждане на трихлоретана, съхраняван на територията на бившия завод "Полимери" в Девня.

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев посочи, че стойността на поръчката е 12 милиона. Той ще внесе предложението за отпускане на средствата в Министерския съвет, след срока за обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията, който е 14-дневен. 2640 тона трихлоретан обаче в момента застрашават околната среда, тъй като съдовете, в които се съхраняват, не са достатъчно надеждни:

В момента е тежко положението, тъй като бяха много минусови температурите. Едната съдинка, където се съхранява въпросният трихлоретан, е отворена, т.е. има вътре вода, водата е кристализирала и са замръзнали крановете и се опасяват при размразяването да не дефектира самата съдинка, така че спешно и неотложно трябва да се изкара от нея трихлоретана, предвид лошото състояние на самата цистерна, в която се съхраняват.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от