Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Антонова: Не бива да се допуска дори ограничена употреба на никотиноиди

"Грийнпийс" излезе с протестни писма срещу употребата на пестициди, съдържащи никотиноиди

Снимка: БГНЕС

Екоорганизацията "Грийнпийс" в България призова служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков и изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев да не допускат разрешаването на препарати за растителна защита, съдържащи неоникотиноиди като активни вещества за ограничена и контролирана употреба на територията на България.

В писмо до двете институции организацията цитира редица официални данни за вредата от неоникотиноидите за пчелите, включително заключение на Европейския орган по безопасност на храните, както и скорошен анализ на учени от британски университет.

В предаването "Преди всички" Меглена Антонова, координатор на кампания "Екологично земеделие" в "Грийнпийс", поясни, че повод за апела са сигнали, че отново има заявления за т.нар. "изключение от забраната за използване на никотиноиди". Изключения се допускат в случаи, когато реколтата е застрашена от определен вид вредители, но за нас случаят не е такъв, категорични са от "Грийнпийс".

БАБХ е признала, че дори няма възможност да контролира тяхната употреба, докато в държави като Великобритания например контролът върху ограничената употреба е много стриктен, допълни Антонова като аргумент да не се допуска дори ограничено използване на тези вещества.

Миналата година според Антонова е било позволено профилактично използване на този вид пестициди и това се е случило с много оскъдна информация в публичното пространство. Тя се позова на досегашни данни, които сочат, че въпреки опасността от даден вредител само в определени области, например близо до Черноморието, употребата на пестицидите е била разрешена и допусната в 20 области, сред които и София-област.

Правилната стъпка според екозащитниците е вместо да се забраняват дадени препарати, които впоследствие да се заменят с други, а когато се установи, че даден препарат има вредни последствия за околната среда и човешкото здраве - да се мисли в дългосрочен план, за да не се налагат подобни изключения.

Според Меглена Антонова засега се използва само механизмът на забраната, а не се търсят алтернативи и подпомагане на земеделските стопани да се справят по друг начин.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени