Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кампании срещу СПИН в Деня на влюбените

Снимка: Нора Йоцова

По случай празника на Св. Валентин, който мнозина отбелязват като Ден на влюбените, Червеният кръст организира различни мероприятия, посветени на борбата със СПИН.

Центърът за сексуално здраве на сдружение "Здраве без граници" в София ще има днес удължено работно време.

Центърът "Здраве без граници" на ул. "Цар Самуил" № 111 предлага на своите посетители анонимно и безплатно консултиране и изследване за HIV, здравно-образователни материали и презервативи.

По данни на "Националната програма за превенция и контрол на HIV/СПИН" към Министерството на здравеопазването през януари тази година са открити нови 13 HIV серопозитивни лица, с което носителите на HIV в страната  официално са 2487 лица. През миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените. Приблизително 90% от новорегистрираните са инфектирани по сексуален път.

Днес и доброволци от клуб С.У.П.Е.Р организират АНТИСПИН кампания, на която ще раздават презервативи и информационни материали, ще информират младите хора за начините на инфектиране и ще ги насочват към анонимно и безплатно тестване за HIV.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от