Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Офелия Кънева: Децата са национален приоритет

Офелия Кънева


Днес е първото (от общо 4 за годината) заседание на Националния съвет за закрила на детето. В него членуват представители на всички органи за закрила на детето на най-високо оперативно ниво, представители на всички организации, пряко ангажирани с политиката за деца, както и представители на неправителствени организации, работещи в тази област.

Децата са национален приоритет и присъствието на вицепремиер по време на заседанието на Националния съвет за закрила на детето категорично го доказва. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева:

С нашата организирана работа през 2017 година ние ще целим да подчертаем в обществеността, да вдъхнем кураж на хората, че наистина политиката за деца е национален приоритет и всяко българско дете е национален приоритет.

Ние сме изправени пред ново предизвикателство, за което нито една държава в Европейския съюз не е готова. Мога с гордост да кажа, че до края на 2016 година ние се справяхме значително по-добре от много от европейските държави. Ние трябва да се замислим, че децата, които са на наша територия в момента, могат да бъдат нашите деца на чужди територии в друг ден, затова имаме един чисто хуманен човешки дълг към всяко едно непридружено дете да се отнасяме с цялата адекватност на човешката грижа, така че това неслучайно е тема с особен акцент в днешното ни първо заседание, за да можем да стъпим върху всички добри практики и да вземем едни незабавни адекватни решения спрямо новите мащаби, пред които сме изправени.

Цялото интервю с Офелия Кънева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!