Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението между Холандия и Турция нараства

Холандия отказа разрешение на турския външен министър за полет до страната. Ердоган нарече холандците "фашисти"

| обновено на 11.03.17 в 20:09
Снимка: БТА

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че отказът на Холандия да му позволи да агитира в Ротердам гастарбайтери да гласуват за конституционни промени в Турция, няма да остане без отговор, предаде ТАСС.
Този ход на Холандия не е срещу Мевлют Чавушоглу! Той е срещу външния министър на Турската република и срещу Турската република! Това е проява на тяхната враждебност към турците и исляма, както и на техния расизъм и фашизъм, заяви Чавушоглу, коментирайки първоначалните мотиви за отказа на холандските власти – съображения за сигурност, както и попита иронично дали не го смятат за терорист.
По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган нарече холандското правителство нацистки издънки и фашисти, а премиерът на Холандия Марк Рюте отвърна, че изявлението е налудничаво.
Ердоган обеща ответни мерки:
Не разбират нищо от политика и международна дипломация. Притеснени са като страхливци. Те са нацистки останки, фашисти. Оттук издавам дипломатическа нота до Холандия. Може да забраните на самолета на министъра ни да кацне, но да видим как ще кацат вашите самолети в Турция от тук нататък.
Турският президент уточни, че говори за дипломатически полети, не за граждански. 
Холандският премиер Марк Рюте заяви, че нацистките сравнения на турския президент Ердоган "минават всякакви граници". Разбирам гнева им, но това е изключително неприемливо, заяви Рюте, цитиран от агенция Ройтерс. 

Не стига това, но тази сутрин по телевизията той се закани на Холандия със санкции. Разбира се, ние никога няма да преговаряме с турците при такива заплахи. Затова външният министър, вицепремиерът и аз взехме тази сутрин решение, че е по-добре Чавушоглу да не идва в Холандия,
посочи Рюте в обяснение как се е стигнало до забраната за турския министър.

Анкара използва, че холандската забрана важи само за самолета на Чавушоглу, и обяви, че към Ротердам ще отпътува турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, но с наземен транспорт, предаде Анадолската агенция. В момента тя е в Германия. Не е ясно обаче с каква цел ще пристигне в Ротердам Кая, след като мероприятия с нейно участие в града бяха отменени.
Говорител на холандската полиция съобщи пред Франс прес, че от съображения за сигурност районът около резиденцията на турския консул в Ротердам е блокиран. А Чавушоглу се очаква утре в източния френски град Мец – за да агитира за турския референдум пред живеещи там емигранти от южната ни съседка. Властите в Мец засега не планират да възпрепятстват проявата.

Преди Холандия да откаже разрешение на турския външен министър за полет до страната, Мевлют Чавушоглу заплаши с тежки санкции, ако Холандия не му позволи да отиде в Ротердам. Там беше насрочен митинг на турската общност в подкрепа на предстоящия референдум за разширяване на правомощията на президента Ердоган.

По-рано Ройтерс цитира думите на кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб, който предупруди, че Мевлют Чавушоглу няма да получи разрешение да води кампания в Ротердам в подкрепа на референдума за засилване на президентската власт в Турция.
 

Чавушоглу от своя страна каза, че ще пътува до Ротердам в събота въпреки всички пречки и въпреки всички расистки изявления. Изявлението на Чавушоглу бе направено, след като холандският премиер Марк Рюте обяви, че правителството му е посъветвало Турция да не изпраща свои представители за митинги. Рюте предупреди, че посещението на Чавушоглу би предизвикало проблеми между двете страни, съюзнички в НАТО.

След труден, по думите му, разговор с турския му колега, холандският външен министър Берт Кундерс заяви:
Моето послание е ясно – неговото посещение в Холандия е нежелателно.

Още няколко европейски държави попречиха на провеждането на своя територия на демонстрации за предстоящия референдум в Турция, начело с водещи турски политици. Следвайки примера на Германия, властите в Цюрих и в австрийските градове Линц, Херцогенбург и Хьорбранц не дадоха разрешение за митинги, насрочени за петък вечерта. 

Скандалът се развихри само 4 дни преди парламентарните избори в Холандия. Сред основните теми на кампанията преди тях са имиграцията и ислямът. Крайният националист Хеерт Вилдерс, чиято Партия на свободата се очаква да стане втора по големина политическа сила, заяви, че всички турци в Холандия, които подкрепят Ердоган, трябва да си ходят в Турция и никога да не се връщат.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени