Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещу Франсоа Фийон е повдигнато обвинение в злоупотреба с публични средства

| обновено на 14.03.17 в 19:02
Франсоа Фийон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На кандидата за президент на Франция Франсоа Фийон официално му бяха повдигнати обвинения заради фиктивното назначаване на съпругата и децата му за парламентарни сътрудници.

Злоупотреба с държавни средства, укриване на социални придобивки и недекларирани приходи – това са обвиненията, по които френският съд ще разследва Франсоа Фийон. Съдебното решение, обявено от неговите адвокати, беше потвърдено и от прокуратурата.

Разпитът на Фийон е бил изтеглен ден преди обявената дата, за да протече при по-спокойни обстоятелства, както обясни пред медиите адвокат Антоан Леви.

С това кандидатът на френската десница става първия претендент за Елисейския дворец, който се впуска в надпреварата със съдебно разследване на плещите си. Заподозрян за фиктивни назначения на съпругата и децата си като парламентарни сътрудници срещу крупни суми и за недеклариран заем, Франсоа Фийон промени първоначалното си намерение и не се отказа от кандидатурата, въпреки че кампанията му беше сериозно дестабилизирана. След множество конфликтни моменти и загуба на политически съюзници той получи подкрепата на бюрото на партията "Републиканците" и на многохилядно множество на площад "Трокадеро" в Париж миналата седмица.

Вчера в интервю за радио "Юроп 1" Фийон за пореден път разкритикува насрочения съдебен график, който според него е нарочно обвързан с политическия – точно пред крайния срок за кандидатурите и началото на предизборните дебати.

Разследването е поверено на съдия Серж Турнер, по чието решение през февруари беше призован на съд бившият френски президент Никола Саркози.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна