Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на премиера Марк Рюте печели изборите в Холандия

| обновено на 16.03.17 в 13:53
Марк Рюте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дясноцентристката партия на премиера Марк Рюте печели 33 мандата в 150-местния холандски парламент, показват данните от преброяването на гласовете. Досега се съобщаваше за 31-но места. 

Рюте обяви победата си с лайтмотива, обединил цялата му предизборна кампания:
Тази вечер Холандия след Брекзит и американските избори каза стоп на вредния вид популизъм.

Крайнодясната антиислямска Партия на свободата на Герт Вилдерс дели второто място с още две партии, като всичките печелят по 19 депутатски места. Това сочат данните от екзитпол, цитирани от холандската обществена телевизия. Самият Вилдерс бе явно недоволен от резултата, но предрече, че националистическата вълна в Европа няма да затихне:
Имам желание и съм готов да се боря. Ние сме един от победителите в тези избори. Не станахме най-голямата парламентарно представена партия и е жалко. Ще изчакаме до следващите избори, но категорично не сме загубили.

Големият губещ на вчерашния вот е Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9. Според Асошиейтед прес, при този резултат изглежда малко вероятно Дейселблум да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната.

Избирателната активност е 81% срещу 74,6 на сто на парламентарните избори преди 5 години. Официалните резултати ще бъдат обявени на 21 март след повторно преброяване на гласовете.


Въпреки сериозната преднина на Народната партия за свобода и демокрация пред  крайнодясната популистка Партия на свободата, холандските политици са единодушни, че предстоят трудни преговори за сформиране на управляваща коалиция. Първите консултации на партийните лидери започват още днес в ранния следобед. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна