Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ингрид Шикова: Не трябва да се успокояваме от това, че Герт Вилдерс остана на второ място

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

Не трябва да забравяме и да се успокояваме от това, че антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс е на второ място. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" проф. Ингрид Шикова от Софийския университет:

Европа е ежедневна борба, ежедневен стремеж за обединение и заради това не бива да се успокояваме.Убедена съм, че тези популисти ще продължат да действат по най-различни начини. Знаете, че те се заиграват с национални митове, действат емоционално на избирателите, затова Европейският съюза трябва да направи някакъв ход от рода на това малко повече да говорим за европейските ценности, за това защо сме заедно. Нека Европейският съюз да не бъде само машина за закони, нека да не си представяме Брюксел като една голяма сграда. Наистина Европейският съюз е създаден за това да живеем заедно, да можем да живеем заедно и да работим заедно.

Относно въпроса за Европа на няколко скорости проф. Шикова обясни:

Въпросът за Европа на няколко скорости е свързан с това дали тези скорости са толкова пагубни за европейската интеграция, дали са толкова пагубни и за нас и изобщо трябва ли да настояваме за това движение вкупом и възможно ли е това. Аз мисля, че трябва да си поставяме тези въпроси, да действаме прагматично, да имаме повече амбиция, тъй като скоростта зависи реално от нас. Скорости има и сега и това всички го знаем, те дори са залегнали в договорите.

Цялото интервю с проф. Ингрид Шикова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!