Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На протест пчеларите настояха за забрана на никотиноидните пестициди

Денят за протеста е подбран неслучайно. 7-и април е Световен ден на здравето, а според пчеларите употребата на никотиноидните пестициди се отразява пагубно и на пчелните семейства, и на хората

| обновено на 07.04.17 в 15:29
Снимка: БТА

Десетки пчелари от цялата страна се събраха на национален протест срещу използването на никотиноидни пестициди у нас. Протестът, който се проведе пред Министерския съвет, беше подкрепен от много неправителствени организации и граждани. 

Три никотиноидни пестицида са разрешени за употреба в 16 области на страната тази година. Това обаче е фатално, както за пчелите, така и за хората, смятат протестиращите:
По този начин не само ще отровят пчелите, но и водата, почвата, ще повлияе на целия баланс на природата.
Както е казал великият Алберт Айнщайн, само пет години ако няма пчели и природата ще загине.

Това, което се случва в България е безобразие, каза биопроизводителят Албена Симеонова. След няколко дни представители на биопроизводителите пътуват за среща със земеделския министър на Малта:
И ще поискаме официално от името на председателстващата страна да се обърнат към Европейската комисия и да поискат официална забрана на неоникотиноидните пестициди на европейско ниво, заяви Симеонова.

С три свои заповеди директорът на Агенцията по храните е разрешил ограничената употреба на три вида никотиноидни пестициди в България. В продължение на две години Европейската комисия налага мораториум върху използването на вредните препарати, законодателството обаче допуска употребата им чрез т. нар. дерогация, тоест изключение от общото правило. Така миналата година у нас бяха разрешени два пестицида, тази година - три. 


Точно заради тези неоникотиноидни препарати се увеличава смъртността на пчелите у нас, твърдят производителите на мед. На места в страната са загинали от 50 до 80 процента от пчелните семейства. По данни на научната общност някои от никотиноидите са канцерогенни и нанасят сериозни вреди и върху хората, а веднъж попаднали в почвата, те остават там поне 20 години. 


На протеста си днес пчеларите пуснаха декларация с искане за отмяна на разрешението за употреба на вредните пестициди, под което се подписаха както протестиращите, така и подкрепящи ги граждани.


Решението в България да се допусне употреба на никотиноидни пестициди е в полза на производителите на вредните химикали и във вреда на пчелите и хората. Това каза в предаването "Преди всички"  Милен Стоянов от Българска асоциация биопродукти. Според него третирането с пестициди не е единствения вариант за опазване на  земеделската продукция:

Има вариант да бъдат избегнати, т.е. земеделците имат алтернатива, за да не се налага използването на тези пестициди.

Освен по-малко вредни, алтернативите са и по-евтини, смятат биопроизводителите:

Прокуратурата трябва да влезе, защото много мирише на някаква форма на зависимост. По неофициална наша информация, миналата година българските земеделци са платили за обеззаразените семена между милиард и милиард и половина лева за тези два пестицида, които бяха дерогирани тогава.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Веселина Миланова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна