Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън:

Великобритания може да позволи свободното движение по време на преходния период след Брекзит

Снимка: БГНЕС

Великобритания може да позволи свободното движение на хора от ЕС по време на преходния период след Брекзит, за да може икономиката да привлече талантливи хора, заяви британският външен министър Борис Джонсън.

Борис Джонсън, който пристигна на посещение в Гърция, бе запитан от журналист в Атина дали Обединеното кралство приема напълно свободното движение на хора в преходния период, на който отговори, че това е възможно и може да бъде договорено преди Великобритания да напусне ЕС след две години. Външният министър отбеляза, че през последните 10 години е бил един от малкото британски политици, които са говорили за ползата от миграцията. Той допълни, че не иска да обезкуражава талантливите хора да идват във Великобритания, но правителството просто иска да контролира потока от мигранти. Ние не искаме да затръшнем вратите, искаме просто да има балансирана система в тази област, изтъкна Борис Джонсън.

Политическите наблюдатели на Острова коментираха, че казаното от външния министър е доста по-ясно формулирано от предишното изявление на премиера Тереза Мей за възможността от продължаване на свободното движение на хора. Загрижеността от имиграцията бе една от основните причини при гласуването за Брекзит и Тереза Мей се закани да отговори на тези страхове, като не се стреми към общия европейски пазар, което води до свободното движение на хора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна