Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Лазаровден

| обновено на 08.04.17 в 15:17
Снимка: БГНЕС

В предпоследната събота преди Великден православната църква отбелязва Лазаровден. Според евангелието Христос възкресява Лазар на четвъртия ден от неговото погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.  Отслужват се празнични литургии.

Българската традиция свързва празника с плодородието и благоденствието. Вярва се, че на този ден подрастващите момичета се превръщат в моми за женене.

Най-характерният обичай на този ден е Лазаруването, което и до днес се практикува във врачанските села.

Това е е момински ритуал за плодородие и благоденствие на цялото село, обясни етнографът Недка Димитрова:
Девойки на предженитбена възраст - пременени и натъкмени, събрани на групички вървят от къща на къща. Всяка една къща в селото трябва да бъде посетена от тези хубави, млади девойки, които пеят весели, лазарски песни и съответно стопанките за този хубав песенен поздрав трябва да дарят лазарките с бели, несварени яйца.
И до днес традицията на лазаруването се поддържа от селските читалища за радост на местните хора. Вярва се, че къща, в която са влезли и пели лазарки, пременени в празнични дрехи или невестински костюми, ще бъде честита през цялата година. 
Голяма красота е и е чудесно, че по този начин се демонстрират и народните носии, възкръсва и се продължават традицията, възпитава се и младото поколение, децата, в любов към българското, подчерта етнографът.

350 пакета с хранителни продукти пакета бяха раздадени на бедни и възрастни хора в църквата "Св. Николай" във Враца след празничното Богослужение за Лазаровден. Дарението е част от кампанията на омбудсмана Мая Манолова "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо" и е насочено към  пенсионерите, които няма да получат надбавка за празника.
Това няма да стигне да нахрани всички, които са гладни, но е един добър знак или начало на една кампания, която може да бъде продължена от гражданите на Враца.

В края  на богослужението врачанският митрополит Григорий припомни евангелският разказ за Възкресението на Лазар и подчерта, че за християните пътят към Възкресението минава през изпълнение на божиите заповеди, една от които е наредбата на обичаме ближния си.
Който изпитва нужда и от една добра дума, от едно човешко отношение.

В Ловеч десетки майстори занаятчии от региона и страната показват своите умения и представят български занаяти по време на традиционния празник,  посветен на Лазаровден и Цветница. 

На празника,  който събира хиляди ловчалии и гости на града, утвърдени майстори ще демонстрират дърворезба, иконопис и изработване на керамични изделия на грънчарско колело, както и ръчно изработване на кожени изделия, облекла и накити, а също и везане, калоферска дантела, рисуване на великденски яйца и др. Подредени са и десетки шатри с цветя и търговски щандове. Богатството на българския фолклор ще представят известни народни изпълнители. 

Лазарски песни огласиха чаршията в музея на открито "Етър“ край Габрово. В пресъздаването на най-хубавия пролетен обичай участваха момичета от габровски училища. 
С момини китки в ръцете и с венчета от свежи пролетни цветя, облечени в празнични носии, лазарките танцуват пред работилниците и с песните си пожелават здраве и берекет на майсторите от Етърската чаршия. 
На Лазаровден българската традиция е свързана с обичаи за плодородие и благоденствие. 
За Североизточна България е характерен обичаят "Буенек". Избира се артистична девойка, която обличат в мъжки дрехи, разказва етнографът от Исперих Цветелин Цветанов.
Мъжки калпак с ресни, слагат се мъжки колани с катарами на гърдите,  за да може, когато играе този обреден танц, колкото повече дрънчи, толкова повече жито да има, толкова повече пари да има в дадения дом, където са влезли. Както играе хорото този буенек изведнъж се втурва към стопанката и мята малък месал на рамото й. В този месал стопанката била длъжна да върже паричка, да има плодородие и берекет.
Освен това стопанката дарява лазарките с яйца, които се боядисват на велики четвъртък.


Лазаровата събота поставя началото на великденските празници, като в миналото се считало, че мома, която не е лазарувала не може да се задоми. Днешните лазарки са на възраст между 14 и 18 години. Седмица преди празника те изучаваха народната обредност, песните и танците, характерни за днешния ден в Училище за лазарки в Етъра, а днес показват наученото пред посетителите, дошли за празника.

Имен ден празнуват Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазаринка и Лъчезар .

На 8 април се отбелязва и международният ден на ромите, със спортни и културни изяви. Денят е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по инициатива на Международната организация "Романо юнион".

Поздрав и песен от малките лазарки от Училище за лазарки в Етъра можете да чуете в репортажа на кореспондента ни в Габрово Велина Махлебашиева в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени