Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Джонсън: Русия трябва бързо да реши как ще продължи да действа в Сирия

| обновено на 10.04.17 в 21:07
Снимка: БГНЕС

Външните министри от седемте държави с най-развита икономика в света са на двудневна среща в италианския град Лука. Най-обсъждана е темата за химическата атака в Сирия от миналата седмица, в резултат на която загинаха най-малко 87 цивилни.

Русия трябва бързо да реши как ще продължи да действа в Сирия, заяви британският външен министър Борис Джонсън при пристигането си на срещата на Г7 в италианския град Лука. 
Изборът е между това да стои като залепена за режима на Асад, токсичния режим, който трови собствения си народ и трови репутацията на Русия, или да работи с останалата част от света за намирането на решение в Сирия, политическо решение.
Джонсън не изключи възможността на срещата да бъдат обсъдени нови санкции срещу руски и сирийски военни представители.

Германският външен министър Зигмар Габриел призова групата на седемте да покаже единство относно сирийската криза:

Важно е да покажем единна позиция. Трябва да направим всичко възможно да разделим Русия и Асад. Поне до такава степен, че да са готови да участват в намирането на политическо решение, примирие, политически прогрес, избори за свободна и демократична Сирия. Това е най-важната ни цел.

Срещата не премина и без протести. Стотици активисти преминаха по улиците на Лука, за да изразят недоволството си от срещата на върха. Те носеха плакати с надпис "Против Г-7".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна