Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън с остра критика към Русия за ветото в Съвета за сигурност

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Борис Джонсън е смаян, по неговите думи, от ветото на Русия върху резолюцията на Съвета за сиугрност на ООН, но се надява в крайна сметка Русия да започне да действа като отговорна глобална сила.

Борис Джонсън за пореден път призова Русия да престане да подава спасително въже на режима на Башар Асад и изрази недоумение от поредното вето на Москва в Съвета за сигурност, с което отказва да осъди химическото нападение в Сирия и да подкрепи пълното разследване на инцидента. Мисля, че най-важното нещо е, че отново само руснаците наложиха вето. Дори китайците, които обикновено подкрепят Русия като съозници, се въздържаха. Натискът върху руснаците сега е много голям и те го осъзнават. Въпросът сега към руснаците е как те продължават да поддържат режим, който обгазява собствения си народ.
Британският външен министър подкрепи призивите на Съединените щати за намиране на политическо решение и допълни, че лидерите от Г-7 са готови да работят с Русия за прекратяване на насилието в Сирия. За него е важно Русия да поеме отговорност като глобална сила. Бих желал да видя руснаците да признаят това, което се случи и да започнат процес на дистанциране от отровния режим на Башар Асад. Това, кеоето виждаме е, че руснаците, които искат да се присъединят към борбата срещу тероризма, на практика сътрудничат на Асад, който е най-големия терорист.
Борис Джонсън потвърди информацията, че в пробите от жертвите на химическото нападение в Хан Шейкун, направени от британски учени, е установето, че използваният газ е зарин или подобно вещество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна